Voor al uw loodgietersweetjes

Checken waar leidingen liggen voor verbouwing

Als je wil verbouwen dan is het handig als je weet waar de leidingen precies liggen. Je wil immers koste wat kost voorkomen dat je meteen de eerste dag al je waterleiding lek hebt geslagen en een schroef door je internetkabel heen hebt gedraaid.

Het bouwplan

Waar de leidingen precies liggen, is terug te vinden in het bouwplan van de woning. Vaak is dat nog wel aanwezig en ligt het ergens op zolder weggestopt. Hierin staat precies aangegeven op welke kamer er welke leidingen en kabels liggen en waar die precies moeten liggen. In principe moet dit kloppen, tenzij er van het plan is afgeweken of er later ongedocumenteerde wijzigingen zijn uitgevoerd. Het is daarom zaak dat je ook bij de verbouwing eventuele wijzigingen in de leidingen goed bijhoudt zodat je weet waar wat precies ligt.

Een leidingzoeker

Mocht het bouwplan er niet zijn, onbetrouwbaar zijn of je daar simpelweg niet op willen vertrouwen, dan kun je je wenden tot een leidingzoeker. Dit is een apparaatje die door middel van moderne techniek de leidingen op kan sporen. Zeker bij wat dunnere muren heeft een leidingzoeker geen enkele moeite om de leidingen op te sporen. Een dergelijk apparaat is voor enkele tientjes te koop, maar misschien heeft een kennis of familielid er toevallig nog wel een liggen die je mag lenen. Bij een bouwmarkt zijn ze soms ook te leen, al kun je er voor dat geld dan misschien beter direct zelf een kopen; je hebt ‘m vast nog wel een keer nodig.